Nervö(s)t?

Kriget i Afghanistan blir allt svårare att hantera också inrikespolitiskt i Sverige. Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin gör mer och mer desperata försök att å ena sidan blidka kritikerna inom partiet genom att betona den civila uppbyggnaden, å andra sidan klappa krigsivrarna på ryggen och slå fast vikten av svensk trupp.

I dag fick ledarredaktionen ett mejl från pressekreteraren för den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Han vill fästa vår uppmärksamhet på att ”det nu finns en bred samsyn mellan Svenska Afghanistankommittén, ÖB och Socialdemokraterna om vad som behövs i Afghanistan”.

Och så hänvisar han till de senaste dagarnas uttalanden i dagspressen, där han med några lösryckta strofer från olika debattartiklar får det att se ut som att ÖB, Svenska Afghanistankommitténs Torbjörn Pettersson och Urban Ahlin (S) säger samma sak. Citattekniken är på gränsen till falsarium och själva pressmeddelandet vittnar om att det är nervöst i Socialdemokratin inför den kommande S-kongressen där Afghanistanfrågan med all säkerhet blir het.

Torbjörn Petterssons debattartikel i DN börjar ju i första stycket med att ifrågasätta truppförstärkningen och den militära satsningen.

Vi på ledarredaktionen ställer oss frågan om Svenska Afghanistankommittén håller med om att samsyn råder?

Helle Klein

 

Senaste inläggen