Pinsamt, Urban Ahlin (S)

Det är uppenbart nervöst i S-leden inför den stundande kongressdebatten om Afghanistan-politiken. Kritiken mot militariseringen och det svenska deltagandet i det USA-ledda kriget ökar internt. Aftonbladets ledarsida har i flera artiklar alltsedan i somras pekat på det orimliga att utöka den militära närvaron i stället för att satsa på den civila uppbyggnaden.

Det gillar inte Urban Ahlin (S) – socialdemokratins utrikespolitiske talesman.

I går fick vi ett märkligt mejl från hans pressekreterare som ville fästa vår uppmärksamhet på att ”det nu finns en bred samsyn mellan Svenska Afghanistankommittén, ÖB och Socialdemokraterna om vad som behövs i Afghanistan”.

Beviset för detta var några lösryckta strofer från olika debattartiklar som skulle ge intrycket att ÖB, Svenska Afghanistankommitténs Torbjörn Pettersson och Urban Ahlin (S) säger samma sak.

Vi ställde i går i Ledarbloggen frågan om Svenska Afghanistankommittén håller med om att samsyn råder?

Torbjörn Pettersson har nu svarat att vår tolkning av hans debattartikel i DN stämmer. Han förordar satsningar på bistånd och den civila uppbyggnaden inte en utökning av den svenska truppen.

Samsyn råder alltså inte.

Än så länge, för kanske ändrar Socialdemokraterna precis som Miljöpartiet sin hållning i Afghanistanfrågan?

Det vore väldigt bra om Urban Ahlin istället för att producera falsk propaganda ägnade sig åt att tillsammans med (V) och (MP) skapa en rödgrön Afghanistanpolitik som utgår från Palmes idé om gemensam säkerhet i stället för Bushs idé om kriget mot terrorismen.

 

 

Senaste inläggen