Svår uppgift för Cecilia Malmström

Cecilia Malmström får ansvar för migrationsfrågorna i kommissionen. För en svensk liberal lär det bli ett svårt men nog så viktigt uppdrag. Hon lär dock knappast kunna riva de höga murarna runt ”Fort Europa.” Kanske kan hon spela roll på marginalen. Hon har gjort sig känd för att kämpa för de mänskliga rättigheterna.

Europas migrationspolitik är inget att vara stolt över. Det finns många exempel på förfärlig hantering av de flyktingar som försöker ta sig innanför murarna. Greklands vidriga flyktingläger och Italiens alltmer rasistiska flyktingpolitik är bara några exempel och knappast något Cecilia Malmström egentligen vill ställa upp på. 

Cecilia Malmström kommer alltid att vara beroende av de ibland direkt främlingsfientliga regeringar som sitter i Europeiska rådet. Nu blir det hon som får driva på för en mer mänsklig flyktingmottagning.

Eva Franchell

 

 

Senaste inläggen