De lyssnade inte på u-länderna

 

Danmark och EU har misslyckats med att få till stånd ett samlat klimatavtal. Vid lunchtid i dag bröt de samlade förhandlingarna samman och i stället fortsätter de nu i två olika spår. Två arbetsgrupper arbetar från och med nu med att ta fram två parallella förslagstexter. Den ena blir en fortsättning på Kyotoavtalet, den andra blir ett förslag som USA kan leva med.

Den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen satsade stort på att få igenom ett klimatavtal där hela världen skulle ingå och det skulle nästan bära hans namn: Köpenhamnsavtalet. Under resans gång har han fått starkt stöd av EU och dess ordförande Fredrik Reinfeldt som också hävdat att ett enda globalt avtal skulle vara möjligt.

Men Lökke Rasmussen och Reinfeldt underskattade de fattigare länderna som ville försäkra sig om rätten till egen tillväxt och som vill vara säkra på att få fortsatt finansiellt stöd. Eftersom de fattigare länderna inte litade på den rika världens välvilja ville de ha bindande avtal.

Lökke Rasmussen och Reinfeldt underskattade alltså även kraften i ett sådant bindande avtal. De har helt enkelt inte tagit u-länderna på allvar.

Förhandlingarna här i Köpenhamn har splittrats och försenats, men de fortsätter i alla fall om än i olika form. Allteftersom statsöverhuvuden och regeringschefer anländer hit till konferensen blir dessa förhandlingar allt rörigare. Till exempel har Storbritanniens Gordon Brown en alldeles egen arbetsgrupp tillsammans med några u-länder. Alla vill sätta sin profil på de splittrade förhandlingarna.

Men tiden rinner ut. I kväll ska de två arbetsgrupperna presentera varsitt textförslag. Sedan återstår slutförhandlingarna.

Fortsättning följer.

Eva Franchell

Senaste inläggen