I dag landar toppolitikerna

Snön faller fortfarande över Köpenhamn tidigt på torsdagsmorgonen. I dag kommer fler toppdelegater att landa på Kastrup. Kinas president Hu Jintao och Rysslands president Dimitrij Medvedev. USA:s utrikesminister Hillary Clinton landade redan i natt.

Vi kan räkna med att den nervösa danska polisen kommer att slå en järnring runt möteslokalen Bella Center.

Toppolitikerna kommer till ett möte som är fullständigt låst. Det saknas fortfarande ett förslag till avtalstext.

Det danska ordförandeskapet skulle ha lagt fram ett förslag redan i går kväll, men det kom aldrig. Länderna kan helt enkelt inte komma överens ens om vad de skulle kunna komma överens om. När mötet inleds i dag är tidsbristen en försvårande faktor. Nu har man två dagar på sig att komma överens.

Ställningskriget står framför allt mellan Kina och USA. U-länderna vill ha kvar Kyotoavtalet som ger dem fördelar som de väl behöver. Men för att driva igenom den linjen obstruerar och trasslar till förhandlingarna.

Många tror nu att det inte blir ett avtal. Kanske blir det bara en kort politisk överenskommelse om att man ska fortsätta förhandlingarna.

Personligen föredrar jag att vara optimist. Jag har varit på många miljömöten i FN:s regi och de brukar alltid nästan bryta samman just innan man kommer överens.

Fortsättning följer.

Eva Franchell

 

 

 

 

Senaste inläggen