Möte med dansk polis

Till sist stod jag mitt emot en dansk kravallpolis. Han vrålade att ”nu släpps inga journalister in” och sedan kastade han resolut iväg mig. Rätt in i kravallstaketet.

Det har inte varit helt lätt att ta sig in på FN:s klimatmöte i Bella Center utanför Köpenhamn, det har man ju hört. Själv hade jag köat i ett par timmar innan jag stötte ihop med den danska polisen och hans kravallkompani. De mötte upp i snöblåsten utanför ingången till konferensen. Armerade i skyddsvästar såg de uppblåsta ut, som om de snart skulle lyfta och flyga i väg det över det danska landskapet i snöstormen.

Men det var jag som flög iväg i stället. Nu var jag inte den enda journalisten som åkte. Men jag var minst så jag flög väl längst.

Men skam den som ger sig. Jag ställde mig längst bak i kön och efter ytterligare en timme hade jag tagit mig ända in i konferenslokalen.

Här inne delar jag rum med 3 500 kolleger från hela världen. Vi är här för att bevaka hur världens ledare tar beslut om klimatet. Vi ska granska, debattera och rapportera hem. 

Förutsatt att vi blir insläppta.

Nu är jag här och snart ska jag lyssna på Fredrik Reinfeldts presskoferens. Nu ska jag göra det jobb jag åkte hit för att göra.

Eva Franchell

Senaste inläggen