Positive Reinfeldt

 

Nu har regeringscheferna börjat anlända till klimatkonferensen i Köpenhamn.

-För att gjuta lite positiv energi i förhandlingarna, som EU-ordförande Reinfeldt sa på en presskonferens sent på onsdagseftermiddagen.

Men hans mun sa ett och hans håglösa kroppsspråk ett annat. Han hade ju rätt, det saknas energi i förhandlingarna.

Läget börjat bli rätt desperat. Förhandlingarna har gått i stå och konflikten mellan i- och u-länder verkar helt låst.

Mitt under dagens möte avgick ordföranden Connie Hedegaard och hon ersätts nu av den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen. Hittills har han knappast imponerat, mötet i Köpenhamn är en organisatorisk katastrof. Det finns fortfarande inte ens ett första förslag till överenskommelse nedskrivet.

Och inte har EU och ordföranden Reinfeldt bidragit till att föra förhandlingarna framåt. Tvärtom har han hela tiden försökt minska förväntningarna för att han inte vill komma hem och med ett misslyckande och få kritik i den svenska valrörelsen.

Inne i möteslokalen Bella Center ser delegater från 193 länder allt mer uppgivna ut.

Det är onsdag kväll. I övermorgon ska en överenskommelse vara klar.

Bella Center börjar alltmer lika ett fort. På onsdagskvällen kastade polisen ut en grupp ungdomar som bjudits in för att prata. Frågan är om miljöorganisationerna över huvud taget släpps in i morgon.

Ett fort eller ett fängelse, delegaterna kommer knappast här ifrån heller.

Den enda som visade på någon gnista på onsdagskvällen var EU-presidenten Manuel Barroso som menade att FN-förhandlingar behöver de här sista desperata dagarna.

Han har rätt, så var det i Rio och så var det i Kyoto. Inför hotet att komma hem med ett misslyckande kommer man överens.

Fortsättning följer.

Eva Franchell

 

 

 

 

 

Senaste inläggen