Skandal att kemikalieindustrin får fortsätta

Ftalater kan orsaka beteendestörningar hos barn, visar en undersökning som i dag presenteras i Environmental Health Perspectives.

Ftalater har redan tidigare visat sig skada pojkars reproduktiva förmåga.

Ftalaterna stör hormonsystemen och misstänks ligga bakom många mänskliga sjukdomar och symptom.

De finns överallt, i hårschampo, i nagellack, i sladdar och i många av våra vardagliga tillbehör som är gjorda av plast. Ftalater är ett samlingsnamn för kemikalier som används för att göra plasten mjukare. Kemikalieindustrin har alltid förnekat att ftalaterna skulle påverka människan, men i fall efter fall blir den nu motbevisad.

I EU finns ett förbud mot ftalater i leksaker. Men i övrigt är det fritt fram och det visar på ännu en lucka i EU:s nya kemikalielagstiftning REACH. Lagstiftningen måste skärpas.

All vår användning av ftalater läcker ut i naturen. Det går inte att välja bort dem eftersom de   finns överallt. Försiktighetsprincipen ska gälla och ftalaterna måste bytas ut mot mindre farliga ämnen.

Kunskapen om ftalaternas hormonpåverkande ämnen har funnits i många år. Det är en skandal att kemikalieindustrin fortfarande tillåts riskera våra barns framtid.

Eva Franchell

Senaste inläggen