Vargflytten måste ske snabbt

Regeringen har beslutat att nya vargar ska planteras in i Sverige. Ett klokt beslut. 

Licensjakten på varg har lett till att 29 vargar skjutits under januari i år. Men vargen är rödlistad och hotad. Om den svenska vargstammen ska leva vidare måste nya vargar komma till.

På en presskonferens strax före lunch förklarade Andreas Carlgren att han var tvungen att börja med jakten för att få folklig förståelse för inplanteringen. En slags omvänd jägarlogik.

Vargen finns i dag inom ett ganska begränsat område i Mellansverige. Naturvårdsverket har redan satt igång sitt förankringsarbete. Nu måste befolkningen i Värmland och Dalarna förstå att vargen kommer att finnas kvar i deras marker. Om de skjuter vargar kommer de att ersättas av ny friska ryska exemplar.

I första hand hoppas Andreas Carlgren att nya vargar kan vandra in från Finland. De vargarna kommer då att lotsas genom renbetesland för att så småningom komma fram till Mellansverige. 

Men sannolikt kommer vargar även att flygas in. 

Andreas Carlgren vädjade på presskonferensen till de svenska jägarna om att de ska ställa upp på inplanteringen. Naturvårdsverket kommer att anlita en hel rad experter för att slita alla vargtvister som kommer att uppstå. Vargexperter, men också samhällsvetare som ska lösa upp vargskräcken hos de människor som måste leva nära vargen. 

Ärligt talat verkade Andreas Carlgren nog räddare för människorna än för vargarna, när han presenterade sitt förslag. Jägarna är starka lobbyister och finns säkert väl representerade inom Carlgrens eget Centerparti. Det var väl därför han släppte loss jakten trots att stammen var hotad. Och nu efteråt säger han att förankringsprocessen kommer att ta tid.

Men den processen får inte dröja för länge. Den svenska vargen måste leva och växa sig frisk och stark. Det måste vara överordnat för just en miljöminister.

Till slut måste man sätta ner foten. Det biologiska mångfaldsåret har just inletts och Andreas Carlgren har mycket kvar att bevisa.

Eva Franchell

Senaste inläggen