Danmark ett iskallt land

För oss som är uppvuxna på andra sidan sundet är det sorgligt att följa Danmarks utveckling. Det gemytliga röd-vita landet har förvandlats till ett iskallt samhälle där ingen utomstående kan känna sig välkommen.

Nu skärper dessutom Danmark återigen lagarna för invandrare. Danska flyktingar som besöker sitt hemland ska kunna få sina uppehållstillstånd indragna. Den danska regeringen har tillsammans med Dansk Folkeparti beslutat om fler åtstramningar, rapporterar Rapport. Skärpta krav på familjesammanföring och skärpta utvisningsregler är några. Duktiga invandrare ska kunna samla poäng, ju fler poäng ju snabbare får man uppehållstillstånd. Ju danskare desto bättre.

Flyktingarna kan aldrig vara helt säkra på att de får stanna i Danmark. Som Peter Skaarup från Dansk Folkeparti säger:

-Tio år efter att man har kommit till Danmark kan man fråntas uppehållstillståndet.

Ett helt liv i otrygghet väntar alltså för de som flyr till Danmark.

Och när inte andra är välkomna, då drar man sig själv för att åka över bron. Det har blivit så mycket kallare på den andra sidan.

Eva Franchell

Senaste inläggen