Historisk söndag i USA

 

Representanthuset väntas i natt svensk tid rösta om president Obamas viktigaste projekt: den historiska vårdreformen. Demokraterna har under söndagen sagt sig ha de röster de behöver för att lagen ska gå igenom. 

USA är det enda västland som inte har en allmän sjukförsäkring som omfattar alla invånare, samtidigt går 16 procent av BNP till sjukvård vilket gör det amerikanska systemet till världens dyraste (räknat per person). Omkring 46 miljoner amerikaner saknar helt sjukförsäkring. Ytterligare 25 miljoner är bristfälligt försäkrade och många förlorar sitt försäkringsskydd om de blir arbetslösa.

Reform av sjukförsäkring är något som det politiska systemet har försökt genomföra sedan 60-talet. Idag ser det alltså ut att hända. Det förslag som nu ligger på bordet beräknas innebära att ytterligare 32 miljoner människor försäkras. Det sker genom att det nu blir obligatoriskt att teckna en privat sjukförsäkring. 

Barack Obama höll igår det här känslomässiga talet om sjukförsäkringen. Ett väldigt bra tal om politikens betydelse (enligt Ezra Klein på Washington Post var tydligen de sista fem minuterna helt improviserade)

 

 

Senaste inläggen