Svenskt Näringsliv svarar: Vi är inte kunskapsfientliga

I går skrev vi på ledarplats om regeringens och Svenskt näringslivs märkliga utbildningspolitik – Bakläxa.

I dag svarar Svenskt Näringsliv med följande inlägg:

Det är få förunnat lyxen att kunna studera endast för nöjets och bildningens skull. De allra flesta som studerar gör det i förhoppningen om att det ska ge dem bättre försörjnings- och karriärmöjligheter.

Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning Högskolekvalitet är att blivande studenter ska kunna jämföra olika utbildningars grad av samverkan med arbetslivet, samt få indikationer på hur det gått för examinerade efter deras studier. Ingen annan undersöker detta idag. Många studenter har hört av sig till oss och varit glada för undersökningen och att vi uppmärksammat problematiken. Att Svenskt Näringsliv gör denna undersökning på eget bevåg borde välkomnas även av Aftonbladet.

Svenskt Näringsliv hävdar inte att kvalificerade jobb skall vara den enda kvalitetsparametern för resurstilldelning. Däremot anser vi att det ska vara en av parametrarna. Det är tydligt att samverkan leder till att examinerade snabbare får kvalificerade jobb och högre lön.

Barn från familjer utan tradition av högre utbildning är de som drabbas mest av den bristfälliga informationen om jobbmöjligheter efter studierna. Därför är det minst sagt förvånande att Aftonbladet hävdar att utbildning inte ska leda till resultat, utan att all utbildning urskillningslöst är bra.

Svenskt Näringsliv har inte en bildnings- eller kunskapsfientlig syn; vi bryr oss om studenterna och vad den högre utbildningen leder till.

Kristina Scharp

Ansvarig för skola och utbildning

Svenskt Näringsliv

Senaste inläggen