Ikea stänger facket ute

Ikea har interna regler som ska garanterar de anställdas fackliga rättigheter, var i världen företaget än bedriver sin verksamhet. Koncernen har ett globaltavtal med det internationella Bygg- och träarbetarförbundet.

Det hjälper nu inte de anställda på Ikeaföretaget Swedwood i Danville, Virginia. Här tillverkas bokhyllan Expedit, garderoben Pax och sidbordet Lack. Men här tillåts inte de anställda organisera sig fackligt, och här talar de anställda om rättslöshet och rasism.

Tidningen Dagens Arbete har varit i Danville och talat med rädda Ikea-anställda. Tidningen har talat med organisatörer från det amerikanska facket, och med representanter för det internationella facket.

Berättelsen är dyster. Precis som så många andra företag i USA väljer Ikea att låsa facket ute.

”Vi följer de regler och förordningar som finns”, säger den svenske chefen Bengt Lundgren till Dagens Arbete.

Det duger inte. Svenska globala företags syfte med företagskoder, internationella avtal och program för anständiga anställningsvillkor kan inte vara att anpassa sig till det sämsta i de länder där de verkar.

Det fläckar ner hela koncernen, och i det här fallet är det Ikea som låter sig solkas. Koncernledningen måste röja upp i förhållandena vid sin fabrik i Virginia.

Ingvar Persson

Senaste inläggen