Jägarna skjuter sig själva i foten

 

Äntligen ryter miljöminister Andreas Carlgren ifrån. 

Om inte jägarna ställer upp nu, så blir det ingen mer vargjakt. Jägarna har fått igenom licensjakten, de har fått regional kontroll över vargförvaltningen. Nu är det deras tur att ställa upp och acceptera inflyttning av nya vargar.

Tanken var ju aldrig att vargen skulle utrotas. Riksdagens beslut innebär att gamla vargar får skjutas mot att nya kan flyttas in. En klassisk politisk kompromiss som även vi som värnar vargen fått äta upp.

I dag gav regeringen också uppdraget till Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt. De ska nu förslå vilka vargar som kan flyttas in. Upp till 20 exemplar ska det bli som kommer hit under de närmaste fem åren. 

Myndigheterna ska också föreslå var de nya vargarna ska placeras. Det blir den mest infekterade frågan eftersom de vargarna måste placeras på ställen där det redan finns varg i närheten. Annars blir det inga nya friska valpar.  Opinionsmätningar visar att i just de områdena är vargmotståndet som störst. 

Inplanteringen kommer att skapa motsättningar och stora diskussioner. För att det svenska vargprojektet ska landa krävs stor respekt från alla inblandade. 

Därför är det märkligt att Jägarnas riksförbund genast eldar upp motståndet. Det är konstigt att Svenska jägareförbundet i Dalarna kategoriskt säger nej till inplantering.

De skjuter sig själva i foten med sitt höga tonläge. Om de inte stället upp på inplantering kan det aldrig mer bli frågan om licensjakt på varg. Punkt slut från Andreas Carlgren.

Eva Franchell

Senaste inläggen