Klara besked om hushållstjänster

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är överens. Skatterabatten för dem som har råd att köpa hushållsnära kommer att avskaffas efter ett regiomskifte.

Vad som kommer i stället är dock inte riktigt klart. Ett stöd som framför allt riktar sig till äldre tycks ligga bäst till.

Det borde egentligen inte ha varit ett svårt beslut att fatta. Dagens ordning är i grunden orättvis. Den innebär att skattebetalarna i ger ett stort bidrag till grupper som redan är privilegierade.

Det kostar att köpa så mycket städning och andra hushållstjänster att man får full rabatt av staten.

För den borgerliga regeringen är det inget problem att subventionen blir ett bidrag till rikaste.

Sverige har inte råd att säga nej till jobb, förklarade Fredrik Reinfeldt i helgen.

Sverige har inte råd att använda resurser som kan bidra till större trygghet för äldre, bättre omsorg för småbarn eller vård av sjuka till att subventionera städningen av välbärgade hem, frestas man svara.

Hushållstjänsterna är en symbolfråga. Den beskriver skillnaden mellan en ordning där samhällets resurser används för att stödja dem som behöver det bäst, och en ordning där den som redan har resurser också får samhällets stöd.

Just därför är det viktigt att oppositionen vågar vara tydliga. Det är barn, gamla och sjuka som ska ha samhällets hjälp.

Ingvar Persson

Senaste inläggen