Öppna Acta nu

Full insyn i Acta-förhandlingarna, annars riskerar EU-kommissionen att hamna i EU-domstolen. Eller som miljöpartisten Carl Schlyter uttryckte det i parlamentet i går:

-See you in court.

Bakgrunden är förhandlingarna om ett internationellt avtal mot piratkopiering. De så kallade Acta-förhandlingarna mellan EU, USA, Japan och Australien har pågått i två år nu. Allt är hemligt, ingen för veta någonting. Ryktena är många, risken finns att förhandlingarna leder till ytterligare begränsningar av de medborgerliga fri- och rättigheterna. Efter datalagringsdirektiv, Ipred och Swift hotar nu Acta.

Det är EU-kommissionen som sköter förhandlingar och därifrån hörs inte ett ljud. Nu har hemlighetsmakeriet gått så långt att till och med ministerrådet kräver öppenhet. Parlamentet går ett steg längre och hotar nu att dra kommissionen inför domstol för att få veta vad som händer i förhandlingarna.

De måste bli offentliga. Kommissionen får absolut inte sälja ut medborgarnas fri- och rättigheter. Full insyn i Acta nu!

Eva Franchell

 

 

Senaste inläggen