Svenskt Näringsliv hotar påskmaten
Påskhandeln hotas av strejk. I går varslade Handelsanställdas förbund om konflikt från den 1 april, skärtorsdagen. Varslet gäller 5 000 anställda på 79 arbetsplatser, bland annat Ica, Willys och Hemköp.
Varslet kommer inte som en överraskning för någon som följt avtalsrörelsen. I månader har de fackliga ledarna påmint arbetsgivaren om att avtalet, och därmed fredsplikten, löper ut till påsk.
Målet har varit att få igång riktiga förhandlingar. Kraven handlar om låglönesatsningar, om att anställda inte ska ersättas av inhyrd personal och om rätt till heltid.
I lördags gav fackets representanter upp.
”Svenskt Näringsliv blockerar hela den fria förhandlingsrätten”, sa Handels ordförande Lars-Anders Häggström i går.
Varslet mot påskhandeln är ett försök att få fart på samtalen.
Problemet för de handelsanställda tycks inte främst vara de egna arbetsgivarna i Svensk Handel. Genom sin chef, Dag Klackenberg, har organisationen tvärt om de senaste dagarna talat om att göra upp.
I stället skapar samordningen mellan olika arbetsgivarorganisationer problem. Handelns arbetsgivare har tvingats väntat på det ”märke” ett avtal för industrin skulle sätta.
I går förklarade Klackenberg att han delade fackets ”frustration” över att förhandlingarna blockerats.
När Teknikföretagen i lördags morse valde att göra upp med tjänstemän och ingenjörer – men inte med industriarbetarna – innebar det ett misslyckande. Industrin har inte klarat uppgiften att sätta normen för den svenska lönebildningen.
En epok gick i graven. Under drygt ett årtionde har industriavtalet skapat fasta spelregler och bidragit till stabilitet på den svenska arbetsmarknaden. Efter helgens ofärdiga överenskommelse kommer arbetsgivare och fack i industrin att få svårt att återta den rollen. Industriavtalets magi är bruten.
I skuggan av Handels hotande strejk varslade i går också de fackliga organisationerna i skogsindustrin – liksom tidigare i livsmedelsindustrin – om övertidsblockad.
Hotet mot påskäggen, godiset och sillen är alltså inte en isolerad skärmytsling. Det rör de grundläggande frågorna på svensk arbetsmarknad: Hur ska löneklyftorna mellan kvinnor och män minskas, hur ska påtvingade deltiderna ersättas av heltidsjobb och hur ska anställningstryggheten försvaras?
Så länge arbetsgivarna vägrar tala om de frågorna lär konfliktvarslen bli fler.
Ingvar Persson