Jämnare brittisk valdebatt

Den andra TV- debatten i den brittiska valrörelsen är precis över. Liberaldemokraternas Nick Clegg som överraskade stort i den första var väldigt bra. Gordon Brown var bättre än sist. Däremot lyckades David Cameron (vars konservativa parti har mest att förlora på att det går så bra för liberaldemokraterna) inte vända opinionsvinden. Fyra av de fem mätningar jag sett nu (precis efter debatten) placerar honom sist. Och han var förvånansvärt svag. Utrikesminister David Miliband sa: ”Nick Clegg är bra på stil. David Cameron brukade vara bra på stil” och det stämmer.

Via Twitter förstod man ganska snabbt att Labour bestämt sig för att lyfta fram att ”Gordon Brown står för substans” och det ligger en del i det också, men man blir som svensk förstås alltid chockad av att höra alla de brittiska partiernas tonläge kring invandring. Ezra Klein som är ameriksnk politisk kommentator för Washington Post twittrade: ”Reminded again that the European left is way to the right on immigration.”

Debatten skulle handla om utrikespolitik. Men det talades om allt från pensionärernas villkor till finanskrisen. Det senare ämnet utklassar Brown de andra i, Nick Cleggs förslag om att bryta upp bankerna framstod som ganska tunt (jag har dock inte läst hela förslaget än). Men det var å andra sidan en av få frågor där Brown lyckades vinna över Clegg. De konservativas idéer i frågan är för mig ytterst oklara.

Gällande utrikespolitiken anklagade Brown Clegg för att vara ”anti USA” och Cameron för att vara ”anti Europa”. Kritiken mot de konservativa är uppenbar, de är oerhört EU-skeptiska och har lämnat den konservativa parlamentsgruppen i EU- parlamentet, samarbetar nu istället med bland annat lettiska nynazister. Brown anklagade Cameron att han som premiärminister skulle minska Storbritanniens inflytande i världen: ”you’ll turn Great Britain into Little Britain”.

Vad Brown menade med att Liberaldemokraterna var ”anti USA” var mer oklart. De var det enda parti som var emot Irak- invasionen, vilket Clegg tog upp på ett mycket bra sätt i sitt inledningsanförande. Han hänvisade även till den brittisk underrättelsetjänstens inblandning i tortyr och CIA-övergrepp. Liberaldemokraterna motsätter sig även  Labours och de konservativas strategi gällande Trident robotsystemet.

Brown anklagade slutligen Cameron för att vara ett hot mot ekonomin och Clegg för att vara ett hot mot landets säkerhet. Som svensk sosse är det på väldigt många plan svårt att köpa Browns buffliga konservativa stil, men han är bra när han pratar ekonomi och gjorde definitivt bättre ifrån sig än förra veckan.

Den stora frågan är förstås om den så kallade ”Cleggmanian” kommer att hålla i sig. Vi får se mätningarna imorgon.