Vilket parti tillhör du egentligen?

I torsdags lanserades den första valbarometern i tidningar som SVD, Barometern och Uppsala Nya Tidning. 26 frågor med fem svarsalternativ ska visa vilket parti du ligger närmst. Det dröjde dock inte mer än ett dygn innan folk började reagera på resultaten de fick. Riksdagsledamoten och socialdemokraten Eva-Lena Jansson lyckades hur hon än gjorde inte sympatisera med sitt eget parti. En stackars centerpartist från Kalmar fick sitt hus äggat efter att testet gjorde henne till sverigedemokrat. Gruppledaren för centerpartiet i Stockholms stadshus Per Ankersjö skrev på sin blogg att varken han eller hans partivänner lyckades bli centerpartister genom testet, i stället visade det dem som folkpartister eller kristdemokrater. Vid en titt på olika bloggar visade det sig att en stor del av de som testat sig blev sverigedemokrater.

Sverigedemokraterna ligger på 2,9 procent enligt de senaste mätningarna. Att en stor del av dem som testar sina åsikter i valkompassen därför skulle sympatisera med partiet verkar därmed tämligen otroligt. Att däremot ingen av dem som gör testet blir centerpartist känns inte så förvånande, för vem vet egentligen vad Centerpartiet står för?

Karin Bromander

Senaste inläggen