Socialdemokraterna förstår inte Stockholm

Alla stockholmare som har en förmögenhet på över fyra miljoner räcker upp en hand!

Hur många känner igen sig i Ilija Batljans bild av stockholmaren? Över 40 000 kronor i månaden och hus värt över sex miljoner som sköts av en städhjälp..

Nej, tänkte väl det.

I själva verket bor stockholmaren i en hyreslägenhet och tjänar i snitt 25 000 i månaden. 

S-politikern Ilija Batljan kandiderar till finanslandstingsposten i Stockholms läns landsting. Han bor i Nynäshamn och det är möjligt att han själv oroar sig över både förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. Vanliga stockholmare har säkert helt andra bekymmer.

Som att få ett förstahandskontrakt på lägenheten eller en dagisplats i närheten av hemmet.

Ilija Batljan tillhör en grupp höger-socialdemokrater som odlar en myt om att alla stockholmare drömmer om att bli rika och att man därför måste behandla dem som redan rika. Men det är verkligen att underskatta människor. Största problemet är dock att höger-socialdemokraterna styr bort debatten från det verkliga krisen, att stockholmarna sviker Socialdemokraterna.

Stockholm är en storstad som drar till sig många människor. Takten är snabb, här finns många spännande arbetsplatser, häftig kultur och unika utbildningar. Här dröms många framtidsdrömmar och frihetslängtan är kanske större i Stockholm än på andra platser.

Men den här drömmen om frihet handlar knappast om en sexmiljonerskåk och en städhjälp. Hu, så borgerligt och instängt det låter.

Många vill hellre ha ett spännande jobb, det kan vara på det kända advokatkontoret eller i den hippa klädbutiken. Många längtar efter ett fast jobb så att de helt enkelt har råd att leva i en så rolig stad som Stockholm.

Just i dag skiner solen och hela Stockholm är på fötter. På varje torg i varje stadsdel vänder folk ansiktet mot solen på uteserveringarna. Värmen gör folk glada, de pratar med varandra. Man hör musik och känner doften av mat från restaurangernas kök. Överallt människor som solar, pratar, jobbar.

Det är Stockholm och jag kan förstå att många villabor blir avundsjuka, de har inga torg och knappast något vimmel.

Om Socialdemokraterna har svårt att få stöd i Stockholm så är det för att de inte förstår storheten i den storstad där alla sorters människor  kan få plats och där ingen stöts ut. Det är till torgen man längtar, inte bort från dem till den Rut-klippta gräsmattan runt den ekande stora sexmiljonerskåken.

Socialdemokraternas Stockholms-namn Mona Sahlin, Thomas Bodström och Ilija Batljan bor alla i eget hus. Men Carin Jämtin har flyttat till lägenhet i Farsta. Hon borde bjuda in sina partikamrater till ett studiebesök till torgen där de riktiga stockholmarna hänger. 

Eva Franchell

 

 

 

 

 

Senaste inläggen