Terroristexpert utan tålamod

Dagen efter sprängningarna är det många som stannar till vid brottsplatserna. Bilen sprängdes borta vid Olof Palmes gata och sedan måste självmordsbombaren ha gått Drottninggatan fram, över Apelbergsgatan, Kungsgatan och Gamla Brogatan för att vika av in på Bryggargatan.

Där, bara några meter från alla julklappsköparna på Drottninggatan, sprängde han sig till döds.

I dag vittnar bara ett trasigt stuprör om att något hänt här.

När jag går förbi stannar några julklappsköpare och tar upp sina kameror för att ta en bild på stupröret. Ett minne av en händelse som kanske kommer att förändra Sverige.

Historiska händelser är sällan hjältemodiga.

För några timmar sedan vädjade Fredrik Reinfeldt om lugn och tålamod. Ingen ska dra förhastade slutsatser innan polisens undersökning är klar, sa han.

Vi vet inte varför självmordsbombaren gjorde det. Vi vet inte om han var en ensam eller i konspiration med andra.

Terroristexperten Magnus Ranstorp är professor på Försvarshögskolan. Han borde ha kontroll över sina uttalanden, men i dag verkar han ha problem med att åtlyda Fredriks Reinfeldts uppmaning till tålamod. Magnus Ranstorp går ut direkt och menar att det är extremt oroväckande att terror nu riktar sig urskiljningslöst mot civila i Sverige. Ranstorp menar att självmordsbombaren måste ha tillhört ett större nätverk.

Jag vet inte var Magnus Ranstorp befann sig 1986 och 2003. Men de två gånger Sverige har drabbats av verkliga trauman visade det sig det att en ensam galning låg bakom dåden. Med all sannolikhet var det Christer Pettersson som sköt Olof Palme och med all säkerhet var det Mijailo Mijailovic som dödade Anna Lindh.

Fredrik Reinfeldt har helt rätt när han säger att Sverige är ett öppet land som vi ska värna. Därför är det så viktigt att inte dra förhastade slutsatser. Tids nog får vi veta om det var ett terrordåd eller en ensam galning som sprängde sig till döds i Stockholm lördagen den elfte december.

Tills dess får vi ge oss till tåls, det gäller både nätkonspiratörer och terroristexperter.

Eva Franchell

Senaste inläggen