Bra att regeringen körs över om luftförsvaret

Idag beslutade majoriteten i riksdagens försvarsutskott att en parlamentarisk utredning om Sveriges framtida luftförsvar ska tillsättas.

Det är ett välkommet besked.

Regeringens motstånd mot en luftförsvarsutredning har länge varit smått obegripligt. Det argument som Staffan Danielsson (C) säger till TT är att en utredning vore att lägga en död hand över Jas Gripens utveckling.

Detta är förmodligen bara ett svepskäl eftersom Gripen enligt de beslut som finns ska utgöra ryggraden i luftförsvaret fram till 2040. En utredning om det framtida luftförsvaret tar sikte på en betydligt längre tid än så.

Frågan om en uppgradering av Jas Gripen eller utvecklingen av ett nytt ”super-Jas” är en fråga som behöver tas i bred politisk samsyn.

Istället handlar dagens beslut om en dragkamp mellan försvarsminister Sten Tolgfors och riksdagen om vem som ska bestämma försvarspolitiken.

Tolgfors har hitills haft som parlamentarisk strategi att strunta i vad alla andra tycker. Mellan skål och vägg tycker nog även flera av alliansens riksdagsledamöter det är positivt att han nu åker på en ordentlig näsbränna.

Dessutom behövs en bredare diskussion om framtidens luftförsvar. Det räcker inte att Försvarsmakten och tjänstemännen på försvarsdepartementet tänker till.

Så långsiktiga beslut behöver en bred förankring i Sveriges riksdag. Något som hittills inte varit försvarsminister Sten Tolgfors bästa gren.

Förhoppningsvis lär han sig något av dagens motgång.

Anders Lindberg

 

Senaste inläggen