Politiska mord handlar faktiskt om politik

Det tar tid att ta till sig det som hänt i Norge. Fram till nu har jag främst kännt sorg.

Jag är knappast någon neutral betraktare. Jag har haft nära kontakt med Norges socialdemokratiska ungdomsförbund AUF i över 15 års tid.

Först som glad SSU:are. Sen som internationellt ansvarig för SSU. Slutligen som ordförande för ECOSY, den unga socialdemokratins europeiska paraplyorganisation.

Under åren har jag träffat hundratals vänner i AUF. Ofta på just läger, kongresser och festivaler.

Sveriges och Norges socialdemokrati har mycket gemensamt. När det gäller värderingar, människosyn och framtidstro är unionen mellan Sverige och Norge liksom aldrig upplöst. Vi är ett.

Det som hänt är ofattbart. Samtidigt måste vi ändå våga säga det självklara. Att det också handlar om politik.

AUF står upp för alla människors lika värde, för ett mångkulturellt samhälle och för solidaritet över alla gränser.

Man har alltid tagit strid för människovärdet – mot högerextremism och intolerans.

Jag vet inte vad som for genom mördarens hjärna. Han beskrivs som högerextrem. Som kristen fundamentalist. Som islamofob. Han var till 2006 medlem i främlingsfientliga Fremstrittspartiet, Sverigedemokraternas norska motsvarighet.

PM Nilsson skriver på Newsmill att Fremstrittspartiet, Sverigedemokraterna och Dansk Folkeparti nu har ett särskilt ansvar att fördöma terroristattacken i Norge.

Jag tycker inte det räcker.

Hetsen mot muslimer. Mot det mångkulturella samhället. Hetsen mot AUF och andra vänstergrupper är inget norskt fenomen. Det finns i hela norden. Och det måste få ett slut.

För det har vissa större ansvar än andra.

Anders Lindberg

 

Senaste inläggen