Reinfeldt utan visioner- pratar om rymden istället

Fredrik Reinfeldt har länge anklagats för att sakna visioner. Jobbskatteavdrag tre, fyra, fem, sex och vad kommer sedan? Sedan valet i höstas är den enda nya idé som Moderaterna presterat Catharina Elmsäter Svärds förslag om att bilar ska få svänga mot rött. Fredrik Reinfeldt försökte i Almedalen bemöta den här kritiken. Statsministern talade om den stora världen. Globaliseringen drar fram, fattigdomen minskar, ungdomar reser sig i arabvärlden, det föds så lite som 2,1 barn per kvinna i över 70 länder, snart finns det 2 miljarder människor över 60, statsministern läste i princip högt ur OECD-factbook i tjugo minuter.

Delvis var det intressant och Fredrik Reinfeldt är en bra talare. Men det var ett märkligt upplägg.

I brist på visioner pratade statsministern om rymden. Efter tjugofem minuter presenterade han sedan lösningen: eftersom Reinfeldt inte har några visioner ska han tillsätta en utredning med sig själv som ordförande. Resultatet ska presenteras lagom till 2013. Demografi, integration, jämställdhet och miljö ska diskuteras. Staten ska med andra ord ta över den borgerliga idéutvecklingen. Det är ett förslag som med viss rätt kritiserats sedan det presenterades i morse. Trots det var utredningen det enda konkreta utspelet i statsministerns tal.

Sedan gick Reinfeldt över till att berätta om hotet mot den fantastiska utvecklingen. ”Det finns de som tycker att Domus ska heta Domus” sa han och syftade på Håkan Juholt. Det var ganska roligt. Men sedan fortsatte han med att berätta att samma personer ville tillbaka till ett Sverige där brev till kvinnor adresserades till deras män och uteserveringar var förbjudna. Några sådana förslag är mig veterligen aldrig lagda av Socialdemokraterna. Och sedan drog Reinfeldt till med det absolut värsta han kunde tänka sig ”14 tums TV:ar!”.

Sedan var det slut. ”Vi möts i valrörelsen” sa statsministern. 

Det finns inget annat sätt att tolka det hela som desperation. Reinfeldt är statsminister i ett land där ekonomin går oerhört bra trots en svår finans och industrikris. Reinfeldt skulle inte behöva utmåla Håkan Juholt som någon som vill återinföra 14-tums TV:ar, filmcensur och förbjuda allt som är roligt. Att Reinfeldt väljer att  göra det är ett anmärkningsvärt svaghetstecken. Visserligen leder Reinfeldt en svag minoritetsregering, och visserligen är det ingen som vet vad Alliansen har för idéer bortom vad de förhandlade fram i Göran Hägglunds trädgård för sex år sedan. Men såhär illa är det faktiskt inte. 

Fredrik Reinfeldts tal

Tema: OECD-factbook, att människor blir gamla och Kina är stort. 

Retoriskt grepp: om folk inte skrattar åt dina skämt, poängtera faktumet tills de skrattar. 

Vad han vill att du ska tänka: den här killen läser minsann The Economist. 

Vad han inte vill att du ska tänka: är han berusad? Vem är det här och vad har han gjort med statsministern? Lost in space?

 

Senaste inläggen