Två viktiga besked för Saab
Två stora nyheter från Saab och Trollhättan på samma dag. Och båda till synes goda. Det är faktiskt länge sedan.
Först undertecknades kontrakten om samarbete med de kinesiska företagen Pang Da och Youngman. Uppgörelsen, som för Saabs del innebär ett tillskott på mer än två miljarder, fick genast Victor Muller att börja prata om nya mindre bilmodeller och expansion.
Det är så han brukar göra, tänka framåt. Att göra affärer med Kina ställer dock krav på lika mycket tålamod som kreativitet. Innan uppgörelsen verkligen är i hamn ska den godkännas av kinesiska myndigheter, och det sker i bästa fall till hösten.
Saabs problem är som bekant mer akuta än så, och vd:n för underleverantörerna i fordonskomponentgruppen Svenåke Berglie påpekade torrt att det gällde att klara av dagens problem innan man firade planer för morgondagen.
– Kommer det inte i gång nu så blir det vare sig stora eller små bilar i framtiden, sa han till Ekot.
Men det kom som sagt också en andra nyhet.
EIB, den europeiska investeringsbanken, godkänner att Saab låter ett fastighetsbolag ta över en stor del av fabriksfastigheterna. Det gör att bolaget får lös drygt 200 miljoner kronor, och det kan gå fort om bara svenska myndigheter och den svenska regeringen fattar de nödvändiga besluten.
I praktiken är det antagligen just det besked som behövs för att kunna starta bandet och börja leverera de bilar som är beställda.
Dessutom innebär beskedet att Saab äntligen fått ett livstecken från EIB. Det kan vara viktigt eftersom banken också sitter på ett veto när det gäller ytterligare en av de pusselbitar som skulle kunna innebära en framtid för Saab, godkännandet av den ryske investeraren Vladimit Antonov som ägare.
Antonov har envist fortsatt att engagera sig med sikte på att komma in som ägare. Den svenska regeringens agerande – inte minst de senaste veckorna – har dock skapat frågor. Trots att den svenska Riksgälden givit Antonov klartecken har inte minst statsministern fortsatt att sprida tvivel om vad regeringen egentligen tycker om den ryske investeraren.
Samtidigt har regeringen gömt sig bakom tigandet från EIB. Om dagens beslut betyder att den tystnaden är bruten kan många frågetecken rätas ut.
Och kanske, kanske, kan de anställda i Trollhättan få gå på en förkortad semester med lite större hopp om framtiden.
Ingvar Persson