Vargdebatten fortsätter…

Men en kringmanöver försöker miljöminister Andreas Carlgren och jordbruksminister Eskil Erlandsson nu blidka EU-kommissionen.EU har kritiserat den svenska licensjakten på varg. Inför hotet att hamna i EU-domstolen skjuter regeringen nu upp licensjakten på varg ett år. I stället inför man en utvidgad skyddsjakt.På onsdagens pressträff erkänner miljöministern att det här är en ren kringmanöver.

Målet är att bevara vargstammen med så få vargar som möjligt.

Målsättningen att Sverige ska ha 210 vargar försvinner. Naturvårdsverket får i uppdrag att ta fram en förvaltningsplan för vargstammens utveckling och samråd ska ske med berörda organisationer.

På pressträffen menade de båda ministrarna att lokalbefolkningen måste få större inflytande över rovdjursbesluten. Carlgren och Erlandsson vet var Centerpartiet har sina väljare och förslår därför att EU omprövar hela sin rovdjurspolitik. Ett initiativ som säkert kan glädja en del landsortsväljare, men knappast rovdjuren.

Efter fem år på Miljödepartementet har Andreas Carlgren inte på något sätt kommit vidare med sin rovdjurspolitik. Men onsdagens förslag kan han möjligtvis rädda regeringen från att hamna i domstol. Om han räddar vargarna är mer oklart.

Debatten om deras framtid kommer att fortsätta.

Eva Franchell

Senaste inläggen