Det här är inte konkurrens

Finansmarknadsminister Peter Norman har ett antal bilprovningsanläggningar att sälja. Som ansvarig för statens företag är han nämligen majoritetsägare i Svensk Bilprovning, och nu har Norman bestämt sig för att en del av stationerna ska säljas.

Affären beror inte på att Norman vill dra in pengar till statskassan. Några jättesummor lär inte handla om för statskassan.

Normans säljlust beror inte heller på att Svensk Bilprovning fungerar för dåligt. Sanningen är faktiskt nästan den motsatta.

Svensk bilprovning fungerar fortfarande – trots stora nerdragningar och växande köer det senaste året – för bra. På något annat sätt är det svårt att tolka det faktum att regeringens stort annonserade konkurrensutsättning alldeles gått i stå.

Det finns helt enkelt nästan ingen privat aktör som finner det mödan värt att ägna sig åt bilbesiktning.

Precis som när apoteken skulle avregleras känner regeringen att det kan behövas en hjälpande hand. Då såldes apotek ut, och marginalerna i handeln höjdes. Nu handlar det om att stycka upp Svensk Bilprovnings rikstäckande nät av stationer.

Kunderna får sin privata bilprovare, antingen de vill eller inte.

Det kanske kan kallas avreglering, men konkurrensutsättning eller marknadsekonomi är det inte.

Ingvar Persson

Senaste inläggen