Invandringsfrågan kommer upp i Danmark. Igen.

largeclick_sverige-21(1).jpg
Affisch från Dansk Folkeparti

 

KÖPENHAMN. Den danska valrörelsen är inne på slutspurten. Igår var det TV-duell mellan statsministern Lars Løkke Rasmussen och oppositionsledaren Helle Thorning-Schmidt. Debatten kan du se här.

Efter 47 minuter kom debatten in på ”utlänningspolitiken”. De senaste tio åren har frågor om invandring och integration styrts av regeringens stödparti, det högerextrema Dansk Folkeparti. 

I TV-debatten kritiserar Thorning-Schmidt statsministern för att ha misslyckats med integrationen. Från höger. Hans argument möter hon med en axelryckning.

– Jag är helt enig.

Den danska vänstern har idag lagt sig platt för Dansk Folkepartis retorik och politik. De som borde vara demokratiska motkrafter mot brutaliseringen av invandringspolitiken har kapitulerat.

Socialdemokraterna och Socialistisk Venstre har gjort upp om integrationspolitiken och gjort gemensamma utspel i frågan.

I våras, när Danmark beslutade sig för att utvisa alla invandrare som begått brott oavsett strafflängd, var Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti positiva.

Det tydliga beskedet från Helle Thorning-Schmidt i valrörelsen är att den linjen inte kommer att ändras. Danmark kommer, även med socialdemokratisk regering, fortsätta sin inhumana politik.

Socialdemokraternas valslogan är ”Danmark skal vidare”.

Ibland undrar man verkligen vart.

Anders Lindberg

Senaste inläggen