Liberal kollaps, pirater och en liten besvikelse för tyska vänstersossar
Jo, europeiskt socialdemokrati mår inte så bra men kanske är det snarast liberalismens kris vi ska prata om såhär i finanskristider. Brittiska Liberaldemokraterna, som har kongress just nu krisar för bara den, och nu verkar tyska FDP bli fullständigt utraderade i delstatsvalet i Berlin.
1,8 procent ser de ut att hamna på. Konsekvenserna på nationell nivå kommer inte låta vänta på sig. Angela Merkels kristdemokrater (CDU) tvingas försöka regera landet i koalition med ett parti som bara gör sämre och sämre delstatsval och som inte ens existerar i huvudstaden.
FDP:s nye partiledare Philipp Rössler (han är dessutom vicekansler) kommer få avgångskrav riktade mot sig knappt innan han hunnit tillträda.
Den riktigt stora sensationen i valet är annars att Piratpartiet verkar hamna på nästan nio procent. De tar unga röster både från de Gröna och Socialdemokraterna (SPD).
Det börjar bli uppenbart vilken modernisering europeisk socialdemokrati måste gå igenom för att ens kunna begripa den livsstilspolitik som attraherar stora grupper urbana väljare. Det känns inte riktigt som Håkan Juholts grej. Och det är väl helt okej. Men tyvärr går det inte heller att komma på några socialdemokratiska politiker runt Håkan Juholt som skulle kunna ta den rollen (Peter Hultqvist och Urban Ahlin….nja…) Egentligen är svårt att komma på några politiker alls runt Håkan Juholt. Han känns väldigt ensam.
Antagligen en stor del i förklaringen till varför Socialdemokraterna inte lyfter.
Hursomhelst: för tyska Socialdemokraterna (SPD) får valet i Berlin stora konsekvenser. Borgmästaren Klaus Wowereit vinner visserligen, men det är ingen övertygande seger. Det gör att han med stor sannolikhet är ute ur striden om att bli partiets nationella kanslerkandidat inför valet 2013. Wowereit var vänsterfalangens enda riktiga kandidat. Nu talar det mesta för att det blir Peer Steinbrück från partiets ”högerfalang” som kommer utmana Angela Merkel. Den förre finansministern blir allt populärare.
Det där att socialdemokratiska finansministrar som tidigare kallats teknokratiska och ”höger” plötsligt blir poppis i tider när europeisk socialdemokrati måste visa att den är ekonomiskt kompetent, det har vi väl sett förr.
I Sverige hade Pär Nuder varit partiledare om han inte tackat nej.
Peer Steinbrück lär dock inte ägna sig åt något sådant.