Palestinsk ambassadör ett steg i rätt riktning

UD:s pressmeddelande igår var på många sätt oväntat.

Lyssnar man till UD-skvallret är snarare bilden att regeringen håller på att gå i baklås vad gäller frågan om erkännande av Palestina som en stat. Folkpartiet har intagit en helt oresonlig hållning. De försöker blockera frågan och har till och med gått ut i offentlig polemik.

Därför var det välgörande att utrikesministern valde att upphöja Palestinas sändebud till status av Ambassadör.

Det är inte ofta Aftonbladets ledarsida ger Carl Bildt beröm men han har följt den traditionella svenska utrikespolitiska linjen på ett bra sätt och inte låtit Folkpartiets extrema ståndpunkter kidnappa frågan.

Det är ett välkänt faktum att statsbyggandet i Palestina, på Västbanken, har gjort stora framsteg, vilket också påpekas i Utrikesdepartementets pressmeddelande.

Folkpartiet protesterade igår och påstod att de ställts utanför processen. Om man ska tro Carl Bildts blogg var de dock informerade redan före sommaren. Med tanke på hur regeringskansliets beredningsrutiner brukar se ut är det sannolikt att Folkpartiet ljuger.

Ambassadör Hala Husni Fariz sar efter mottagningen på UD glad: 

För oss betyder det här ett mycket viktigt steg som vi uppskattar väldigt mycket.

En palestinsk ambassadör är ett steg i rätt riktning. Men bara ett steg.

Det stora frågan, om Sverige och EU, kommer rösta för ett erkännande av Palestina i FN, är inte löst.

Socialdemokraterna har länge krävt att Sverige ska inta en mer drivande roll inom EU och FN för ett erkännande av Palestina. 

Hindret för detta heter Jan Björklund.

Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt har nu ett val.

De kan välja det rätta. En bred lösning tillsammans med hela den demokratiska oppositionen. En lösning med bred förankring i det svenska samhället.

Eller de kan välja särintresset Folkpartiet.

Anders Lindberg

Andra som skriver: Ulf Bjereld kommenterar innehållet i UD:s pressmeddelande lite utförligare. Martin Moberg vill se mer handling från regeringen. Johan Westerholm om att erkänna Palestina och erkänna de mänskliga rättigheterna.

Senaste inläggen