SNS går ihop med Ekonomifakta?

Det är som att bevittna en tågkrasch i slow motion, och jag vill ta tillbaka allt jag sagt om näringslivets skicklighet i att bilda opinion.

Det började med rapporten Konkurrensens konsekvenser där SNS konstaterade att det utifrån nuvarande forskningsläge inte går att dra några slutsatser om de senaste 20 årens privatiseringar haft önskvärd effekt.

Det tog hus i helvete.

SNS fick förödande kritik från höger. Svenskt Näringsliv skrev till och med ihop en tio sidor lång ”replik” med vad de tyckte forskningen borde visat. Den är jätterolig och kan läsas här.

Sammanfattningsvis gick kritiken ut på att privatiseringarna visst hade varit bra. Jättebra, faktiskt. Oavsett vad forskningsläget visade. Föresten kunde SNS väl hittat ett annat forskningsläge att redovisa.

Ungefär så, i olika tonarter.

Där kunde historien tagit slut. Forskningen är fri. I morgon kommer en ny rapport att diskutera.

Men nej, för då bestämmer sig någon för att göra sig av med SNS forskningschef Laura Hartman som ansvarade för rapporten (hon påstår att hon går frivilligt). Vilket ledde till att SNS mest namnkunnige företrädare, professorn i statsvetenskap Olof Petersson hoppade av.

På sin blogg skriver han:

Enligt min uppfattning borde det vara självklart att SNS inte begränsar en forskares yttrandefrihet. Men det har nu visat sig att den nuvarande SNS-ledningen har agerat på ett sätt som strider mot den akademiska friheten. Därför lämnar jag min anställning vid SNS.

Det är en kritik som för överskådlig tid slår sönder förtroendet för all SNS forskning. Den kommer ju att vara producerad under en ledning som i klartext styr forskningens resultat av politiska skäl.

Ett tips är därför att SNS går samman med Ekonomifakta, Svensk Näringslivs frontorganisation för att med siffror kommunicera politik.

Det sparar dessutom jobb. Alla forskningsresultat kan redan hittas här.

Anders Lindberg

Senaste inläggen