Borg återvänder till Bryssel
Så kom den då, dagen när landets finansminister skulle stå i talarstolen som en vanlig man, eller i alla fall som en vanlig politiker.
Med ovanlig känsla för tajmning lyckades Riksdagens kammarkansli trycka in den debatt om eurokrisen som Vänsterpartiet begärt i en liten lucka i finansministerns krismötesschema.
I stället för den roll han tycker så mycket om – den som pratande kommentator i medierna – skulle Anders Borg nu få förklara vad han och regeringen faktiskt vill med Sveriges och Europas framtid.
Med sig till kammaren hade Borg tagit sin bästa kompis, finansmarknadsminister Peter Norman. Tyngsta möjliga uppställning med andra ord.
Så vad sa Anders Borg – med en kaffekopp i näven – då när han äntligen fick chansen att debattera den fråga som just nu upptar det mesta av europeiska politikers vakna tid.
Här följer ett axplock:
– Europa och eurosystemet befinner sig i ett besvärligt läge.
– Vi har en skuldkris som är resultatet av långsiktiga misstag. I goda tider är det många som inte har sparat i ladorna.
– Vi kan förvänta oss en karg och mycket hård miljö framöver.
Anders Borg uppträdde precis som vanligt som en kännare av förhållandet i allt från grekisk tillväxtpolitik till franska budgetfrågor.
– Vi i Sverige har infört en stabilitetsavgift. Obama och andra har följt efter.
Men när det kom till framtiden krympte Borg åter till en vanlig nationell politiker. Visserligen talade han om att Sverige skulle vara en del av samarbetet i Europa, och att de tumregler som gäller här också gäller för Europa, och världen. Starka statsfinanser, hårdare krav på bankerna och politik för tillväxt.
Men naturligtvis vill han inte ha någon internationell skatt på finansiella transaktioner. Den tanken får alla svenska borgerliga politiker att resa ragg.
När det kom till kritan gäller planerna för framtiden inte längre Europa eller världen. Nu handlade det om vardagen i regeringskvarteren.
– Vi kan bygga skyddsvallar, sa Borg.
Och komma med ännu fler beskäftiga kommentarer till tillståndet i andra länder, får vi förmoda.
För nu är riksdagsdebatten avslutad, och finansminister Borg kan återvända till Bryssel för nästa krismöte med Europas finansministrar.
Det lär dröja innan han åter nedlåter sig till att diskutera den europeiska krisen med kollegorna i riksdagen.
Ingvar Persson