Förenta Nationerna behövs mer än någonsin
Idag är FN-dagen. Vill man delta i firandet har FN-förbundet en rad aktiviteter runt om i landet.
Sverige har ända sedan FN grundades varit stark anhängare av världsorganisationen.
Delvis bygger det på idealism. Drömmen att världens länder ska mötas vid förhandlingsbordet snarare än slagfältet, är stark. Tanken att alla människor och alla länder gemensamt ska kunna styra världens utveckling har stark förankring, särskilt inom vänstern.
Men till stor del bygger Sveriges FN-entusiasm även på ett slags upplyst egenintresse, realpolitik om man så vill.
Ett litet land är i större behov av en effektiv multilateralism än ett stort. I en världsordning där makt är rätt kommer Sverige att vara en av förlorarna. Eftersom vi inte har särskilt mycket makt och resurser. I varje fall inte sedan den svenska stormaktstiden tog slut. Och det var ett tag sen.
De, från höger, som kritiserar den svenska FN-linjen bortser oftast från detta. De kritiserar, ibland med viss rätt, FN-idealismen för naivitet och övertro på FN som organisation.
De bortser däremot från att Sverige, med ett svagare FN, skulle tillhöra förlorarna.
Behovet av världsorganisationen har ökat i takt med globaliseringen och att det ömsesidiga beroendet har ökat. Gränsöverskridande problem kan helt enkelt inte lösas var och en för sig.
Med ett annat mediaklimat, liksom de sociala mediernas framväxt, har också de folkliga förväntningarna på FN ökat.
Då vi, via både TV och Twitter, kunde följa Muammar Gaddafis pansarkolonner på väg mot Benghazi kunde ingen längre säga att vi inte visste vad som höll på att hända.
När en samlad världsopinion ställde krav på att sätta stopp för galenskapen blev det svårt för diplomater och politiker att säga nej. Även från stater som Kina och Ryssland.
FN-insatsen i Libyen var en framgång. Förhoppningsvis innebär den att nya gränser sätts upp för vad diktatorer vågar göra mot sitt folk när de inte längre kan bryta mänskliga rättigheter i skydd av den nationella suveräniteten.
Samtidigt finns stora utmaningar. Svälten på Arikas Horn skulle ha kunnat mildras om FN drivit frågan om hjälp hårdare. Man måste bli bättre på konfliktförebyggande och traditionella områden som nedrustning och mänskliga rättigheter.
Det finns tecken som tyder på att FN har lägre prioritet för regeringen Reinfeldt än tidigare svenska regeringar. Det är inte bra. Sverige har en viktig roll att spela för FN:s utveckling. Särskild inom områden som jämställdhet och hållbar utveckling. Antalet svenskar i internationell FN-tjänst behöver öka och ambitionerna inom utvecklingssamarbetet måste fortsätta ligga i världsklass.
FN behövs mer än någonsin.
Anders Lindberg
Andra som skriver: Socialist och Bajare skriver om FN-dagen. Veronica Palm skriver att man bör se världens flickor.