Regeringen smusslar bort jämställdhetsmålen

Sedan 1974 – då den så kallade moderskapspenningen blev föräldrapenning – har det långsiktiga målet för försäkringen varit att mammor och pappor ska dela lika på sina föräldradagar. Ett jämställt uttag av föräldrapenningen, alltså.

I dag avslöjar nättidningen Feministiskt Perspektiv att alliansregeringen under de senaste åren tagit bort jämställdheten ur Försäkringskassans mål för föräldraförsäkringen. Tidningen har granskat de riktlinjer som Försäkringskassan har att rätta sig efter. Resultatet är häpnadsväckande: i dag är målet inte längre jämställt uttag av föräldrapenning, utan ”ökad valfrihet” för familjer.

Tidigare löd formuleringen: ”Det samlade uttaget av föräldrapenning skall vara jämställt mellan kvinnor och män.” 2008 skrevs den om: ”Förutsättningarna för ett jämställt uttag av föräldrapenningen mellan kvinnor och män ska förbättras”.

Året därpå formulerades målet om så som det ser ut i dag: ”Föräldrar ska genom Försäkringskassans information få goda förutsättningar att välja hur man vill fördela föräldrapenningsdagarna mellan sig”. Jämställdheten är helt struken ur ordalydelsen.

Ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen är en viktig nyckel till ett jämställt samhälle, en jämställd arbetsmarknad och en jämställd fördelning av det obetalda arbetet. Men det tycker inte alliansregeringen, uppenbarligen. Göran Hägglunds stabschef på Socialdepartementet, Henrik Ehrenberg, skriver i mejl till tidningen att ett jämställt uttag av föräldrapenningen inte är något alliansregeringen eftersträvar.

Att plocka bort jämställdhetsmål ur familjepolitiken är galet. Att borgarna gjort det i det tysta, utan offentlig debatt, är upprörande.

Daniel Swedin

Senaste inläggen