Veckan med ledarsidan: euro, moderat historieförfalskning och Ingvar plockar svamp
Det har varit en ganska splittrad vecka för oss ämnesmässigt. På redaktionen har vi främst glatt oss åt de små burkar med torkade trattkantareller som Ingvar har levererat från skogarna. Gällande trafik på nätet är det dock uppenbart att det är Moderaternas historiesyn som har engagerat mest.
Daniel slog i veckan stort rekord.
Moderaterna och historien
Vi uppmärksammade historieförfalskningen i Moderaternas idéprogram redan när kongresshandlingarna kom i september. Under förra helgen efter partistämman växte kritiken framförallt på Twitter. Dock kunde vi inte ana riktigt hur mycket frågan faktiskt engagerade. På tisdag skrev Daniel sedan sin text ”Dags att stå för din historia Reinfeldt” och redan på förmiddagen slog den trafikrekord på webben. Det tog aldrig slut. Folk är verkligen upprörda. Och det med rätta.
Som Daniel skriver:
”Att anpassa partiet till samtiden är en sak, att revidera historien en annan. Moderaterna hade fel, om apartheid och om välfärdsstaten. De vet om det, men 2011 är de inte ödmjuka nog att erkänna det.”
Eva skriver om media
I tisdags verkade det under några timmar som om Aftonbladet kanske kunde ha varit utsatt för en hackerattack. Jag försökte beordra alla på ledarsidan att som säkerhetsåtgärd byta lösenord på våra e-postkonton, från ”levepartiet” till ”levepartietochlo”. Oklart om order åtlyddes. Eva skrev i alla fall med anledning av historien om hur politiska lögner sprids på nätet. Dagen efter följde hon upp med en text om hur vi påminns om Internets brister.
Idag tog hon sig sedan an media från ett annat håll i en uppmärksammad söndagskrönika om drev.
Euron räddas (igen)
Det var en dramatisk vecka (igen) för EMU och den europeiska ekonomin. Ledarna kom fram till en lösning (igen) som är otillräcklig och oklar (igen). Anders skrev om att det är livsfarligt att svika Grekland och Ingvar gick på riksdagsdebatt om euron och beskrev hur tomt Anders Borgs ord om att läxa upp bankerna egentligen klingar.
Tågen slutar gå (igen)
Natten till onsdag fick ungefär 500 tågresenärer tillbringa i väntan på ersättningsbussar. Ingvar skrev om hur den svenska järnvägens förfall handlar om bristande politisk vilja och försummelse under årtionden.
En politiker som i veckan dock engagerade sig i järnvägen var Gustav Fridolin. Han tyckte att investeringsstödet till Facebooks etablering i Luleå borde gå till järnvägen istället och vi räknade fram att Fridolin skulle få en hel kilometer räls för de pengarna.
I övrigt skrev Ingvar bra om SAAB i veckan, Eva skrev om den skandalöst dåliga äldreomsorgen i Stockholm och ni får inte heller missa vår gästkrönikör Susanna Alakoskis mycket lästa text om hemlösheten.
Fortsatt trevlig söndag!
Katrine Kielos