Kungligt jäv

För ett år sedan vände han blad, i år kommenterar han EU-politiken.Under den årliga jakten på Halle-Hunneberg brukar kungen ge sin synpunkt på sådant som ligger honom nära till hands.

I fjol kommenterade han kungaboken med rykten om hans romantiska eskapader.

I år försvarar han snarare släkten.

Årets utspel handlar nämligen om krisen i Grekland. Kungen kritiserar premiärminister Giorgios Papandreou för utspelet om folkomröstning. Och kanske inte så märkligt att kungen lägger sig i, inte om man betänker hans nära relation med en av Greklands tidigare statschefer.

Den avsatte kung Konstantin II är faktiskt gift med svenske kungens kusin Anne-Marie. På 60-talet fick Konstantin gå i landsflykt efter ett valhänt försök att störta militärjuntan. När juntan väl störtats avsattes kungen på riktigt – av en folkomröstning.

Eva Franchell

Senaste inläggen