Veckan med ledarsidan: Ockupera Nordea och eurokrisen fortsätter

Vi har suttit många kvällar och nätter den här veckan och väntat på resultat från det pågående G20 mötet i Cannes. Det visade sig förgäves. Det blev inga resultat. Säga vad man vill om Storbritanniens förre premiärminister  Gordon Brown, men när han råddade G20 under det förra dramatiska krisskedet då kom de i alla fall någonstans.

Nej Europas kris blir bara värre. 

Eurokrisen fortsätter

När Greklands premiärminister Giorgis Papandreou (vi får se om han fortfarande är premiärminister i morgon…) först annonserade ut att han ville hålla en grekisk folkomröstning skrev Ingvar att  man knappast kan förneka att grekerna har rätt att ha ett ord med i laget när deras framtid ska avgöras. Nu visade sig dock Papandreous utspel mest vara ett spel. Vi skrev om att situationen nu är så allvarlig och hotar hela världsekonomin att det är dags för Anders Borg att sluta kommentera verkligheten och börja vara finansminister istället. 

Inte sedan första världskriget har Europa varit så dominerat av högerregeringar som idag. ”Ideologisk blindhet kommer inte ta EU ur krisen” skrev vi i torsdags. 

En som också uttalade sig om Grekland var förövrigt kungen. Det borde han inte gjort (av många skäl). Som Eva påpekade i en snabbledare är han ju faktiskt också jävig i frågan

Occupy Nordea

Hade inte läget med euron varit så allvarligt hade skandalerna på Nordea fått ännu mer utrymme i veckan. Samtidigt som ett par tusen anställda tvingas sluta och ägarna får rekordavkastning väljer banken att köpa en lägenhet till vd:n för 20 miljoner.

Ingvar skrev om att det är svårt att förstå hur storbankerna överhuvudtaget tänker de verkar inte ha någon skam och Fredrik Virtanen skrev igår en lysande krönika om att det är dags för banktjänstekvinnorna att ockupera Nordea.  

Skandal i kriminalvården

I fredags krävde vi att justitieminister Beatrice Ask skulle sparka  kriminalvårdens general direktör Inga Mellgren. Hon har valt att överklaga ­Arbetsmiljöverkets förbud mot ensamarbete på häkte trots det brutala mordet på vårdaren  Karen Gebreab.

 ”Den senaste månaden har ledningen för Kriminalvården visat en fullständig okänslighet i sitt sätt att hantera personal, allmänhet och information. Beslutet att överklaga förbudet mot ensamarbete är droppen” skrev Ingvar.

Elpriserna blir krångligare och försäkringskassan prioriterar män

I tisdags skrev Eva om hur de nya prisområdena spär på kaoset på elmarknaden och krävde en haverikommission mot höga elpriser. I torsdags skrev hon om den nya rapport som visar hur Försäkringskassan prioriterar män och deras arbetsskador. 

Bildt (förstås)

Sedan verkar det vara svårt att undvika en vecka utan Carl Bildt. När rättegången mot de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson återupptogs i tisdags skrev Daniel om hur Carl Bildts oljeaffärer fortsatte kasta en mörk skugga över rättssalen. Och i onsdags skrev Anders om hur Sverige genom att rösta nej till att Palestina skulle få bli medlem Unesco har skämt ut sig inför en hel värld. Snart kommer frågan om palestinskt FN-medlemskap upp på allvar. Kommer Carl Bildt fega ur och låta Folkpartiet kidnappa den frågan också?

Daniel om de nya daglönarna

Ni får för övrigt inte missa  Daniels viktiga söndagskrönika idag om bemanningsbranschen: Daglönarna har kommit tillbaka.

Trevlig söndagskväll!

Katrine Kielos

Senaste inläggen