Utnyttjandet borde besvära Gustav Fridolin

Facken varnade redan från början. Det system för arbetskraftsinvandring som skapats av de borgerliga partierna och Miljöpartiet skulle kunna bli grovgrund för utnyttjande och exploatering.

Tidningar och etermedia har rapporterat. Om bärplockare som inte fått sina löner. Om restaurangbiträden som tvingats arbeta orimligt långa dagar för orimligt låg lön, och om jurister som specialiserat sig på att ger råd om hur systemet kan utnyttjas.

Så, i helgen, visade det sig att både gränspolisen och OECD kommit till samma slutsats. Systemet för arbetskraftsinvandring skapar rättslöshet, och det finns ingen som garanterar att de som kommer hit behandlas anständigt.

Till och med Migrationsverket medger att lagen behöver ändras.

Migrationsminister Tobias Billström tycks dock fullständigt oberörd. Och det samma gäller uppenbarligen ledningen för Miljöpartiet. De bär ett extra ansvar för dagens regler, både därför att de varit med och utformat dem och därför att partiet samarbetar med regeringen i migrationsfrågor.

Billström säger visserligen – en smula motvilligt – att han tänker instruera Migrationsverket öka kontrollen. Dessutom ska migrationsmyndigheterna samarbeta med Skatteverket i jakten på fuskare.

Det är en inställning som i vart fall skapar två problem.

Det första är att oseriösa arbetsgivare knappast behöver fuska med dagens system. Det arbetserbjudande som ligger till grund för Migrationsverkets beslut är nämligen inte bindande på något sätt. Och när arbetstagaren väl är här står det arbetsgivaren fritt att ändra i erbjudandet.

Åt detta tänker Billström – och Fridolin – uppenbarligen inte göra något alls.

Det andra problemet handlar om tiden. Hur länge ska utnyttjande och exploatering av en människa pågå innan Skatteverket och Migrationsverket med gemensamma krafter upptäcker att något är fel?

Till nästa självdeklaration?

För den som arbetar 12 eller 14 timmar för svältlön i ett restaurangkök betyder det en lång väntan. Och för den bärplockare som inte får sin lön är det en klen tröst att Migrationsverket kanske reagerar till våren.

Det tycks som sagt inte besvära Billström eller Moderaterna. Men det borde besvära Fridolin och Miljöpartiet.

Ingvar Persson

Senaste inläggen