Veckan med ledarsidan: Vårdskandaler, Facebookfascister och allmän undergång

I onsdags satt jag med stigande panik och ropade ut läget för den italienska statsobligationsräntan högt på redaktionen. Samtidigt satt Anders och läste på om eventuellt kärnvapenkrig i Iran.

Muntert värre, som Daniel konstaterade och nej, sossarnas opinionssiffror var inte heller bättre.

Vårdskandaler och Carema

Inrikespolitiskt har veckan dock dominerats av skandalerna på vårdbolaget Carema.  

 Ska man tjäna pengar på äldrevården, då får man skära ner på personalen och snåla in på blöjorna, skrev Eva i tisdags efter Dokument Inifråns avslöjande om de förfärliga förhållandena på Caremas äldreboenden.

När det i fredags sedan visade sig att man även vägde de äldres blöjor för att spara pengar skrev Anders en mycket läst nätledare om att girighet är ett uselt motiv för att bedriva vård.

Igår skrev Eva om hur socialministern och hans parti Kristdemokraterna vägrar ta ansvar utan istället skyller på vårdpersonalen och när Anders sedan imorse var med i panelen i radions Godmorgon Världen var Carema också ett självklart huvudämne.

Bakom vårdskandalerna, vanvården och privatiseringshetsen finns dessutom naturligtvis de stora vårdutmaningarna fortfarande kvar. Vem ska ta hand om Anders Borg när han blir gammal? skrev Daniel med anledning av rapporten som visade vidden av hur stor personalbrist äldreomsorgen står inför. 

Hur ska fler vilja jobba i vården när finansministerns enda recept är lägre löner? 

Fortsatta misslyckanden för Reinfeldt på ”arbetslinjen”

Nya Moderaternas mest grundläggande löfte var att bryta utanförskapet. Genom att sänka skatten för de som hade jobb skulle sjuka och arbetslösa bli friska och anställda. Det visade sig inte fungera och i veckan kom de senaste i raden av bevis för hur stora problemen är.

Antalet unga svenska förtids­pensionärer har på åtta år ökat med 79 procent och Ingvar skrev i fredags om hur det hänger ihop, inte bara med den Reinfeldtska arbetslinjen, utan även med regeringens skolpolitik. Framförallt är den hur utvecklingen ingenstans lika expolosionsartad som i Sverige. Regeringen måste göra något.

En annan bärande del av ”arbetslinjen” var den ökade kontrollen. Den delen har också varit full av problem. I veckan gick Försäkringskassans nye generaldirektör ut och meddelade att han vill avskaffa de så kallade VAB-intygen. Daniel skrev då att det var på tide: regeringen brutalöverskattade fuskets omfattning.  Redan ett år efter att systemet infördes 2008 kunde man visa att kraven på sjukintyg från dag ett för vård av sjukt barn inte fick de konsekvenser man räknade med.

Varför trycker ECB inga pengar och vad är Facebookfascism?

Ja, och så var vi då vid den allmäna undergångsstämningen.

Daniel skrev redan i måndags om att nu skulle eurokrisen på allvar börja handla om Italien. Anders skrev sedan en mer övergripande och mycket viktig text i om att Europas verkliga kris är den växande nationalismen. Det var utifrån en ny rapport från tankesmedjan Demos om hur Europas främlingsfientliga organiserar sig på nätet. Den nya ”Facebookfascismen” har fenomenet kallats.

I onsdags passerade sedan alltså den Italienska statsobligationsräntan det ohållbara sju procent och jag skrev om att det bara är den Europeiska centralbanken ECB som nu kan rädda Italien.

När Silvio Berlusconi sedan meddelade sin avgång skrev Eva en nätledare och Ingvar skrev i veckan även om Grekland och deras nye premiärminister Papademos. 

Ja, och så Socialdemokraternas opinionssiffror….

Vad ska man säga? Det är inte kul för en oberoende socialdemokratisk ledarsida just nu… Jag skrev med anledning av de nya mätningarna att det inte är väljarna som har övergett partiet utan partiet som har övergett väljarna. Vi är i en bisarr situation i svensk politik där regeringen beter sig som vore de i opposition och Socialdemokraterna bara lämnar walk-over.

Med den artikeln lanserade vi även vinjetten ”(S)kärp er”, som vi väl tyvärr får anledning att återkomma till

Missa inte Lönebloggen

Avtalsrörelsen blir alltmer intensiv så missa inte Lönebloggen där Ingvar berättar allt han kan och vet om direktörer, fack och lönesättning. Och det är en hel del!

Trevlig söndagskväll

Katrine Kielos

 

 


Senaste inläggen