Vinsterna till Jersey – räkningen till oss

Att den nyss privatiserades apoteksbranschen är på väg att tas över av skattefifflande riskkapitalister upprör finansministern, och fattas bara annat. Reformen skulle garantera Bamyl till pressade barnfamiljer och en möjlighet att starta eget för hårt arbetande farmacevter.

Ungefär så motiverade i alla fall socialminister Göran Hägglund att staten sköt till ytterligare en halv miljard skattekronor för att göra apoteksbranschen tillräckligt lönsam för privatisering.

De pengarna tycks alltså till stor del ha hamnat på Jersey, men riskkapitalisterna är inte riktigt nöjda. Nu vill de att Hägglund skjuter till ännu mer pengar. Socialdepartementet lär beordrat Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket att se över handelsmarginalerna – i syfte att höja vinsterna.

Anders Borg är rasande, precis som han brukar vara när kapitalister uppför sig som kapitalister förväntas göra. Maximerar vinsten och minimerar skatten. Borg försäkrar att arbetet med nya regler som ska sätta stopp för riskbolagens skatteflykt går för högtryck på departementet.

– Det är mycket bråttom, sa han häromdagen till Svenska Dagbladet.

På regeringssvenska betyder det i bästa fall ett stopp för dagens fiffel om ett år.

Men det finns faktiskt en sak Borg borde kunna göra snabbare än så, med två telefonsamtal. Börja med att förklara för Göran Hägglund att det inte blir en krona till för att höja apotekens vinster så länge dessa skickas till Jersey. Sedan är det kanske säkrast att också beordra vaktchefen i Rosenbad att köra i väg riskbolagens lobbyister så snart de sätter foten i Socialdepartementets entré.

Det stoppar kanske inte fusket, men det vore i alla fall ett försiktigt uttryck för handlingskraft.

Ingvar Persson

Senaste inläggen