Alla kan ju inte minnas högstadiet

Jag ser att ledarbloggen inspirerat Katrin Zytomierska till en ”debattartikel” i det väldigare formatet, 6000 tecken. Precis som Zytomierska misstänker skulle den nog bli svår att placera i en tidning.

Annars är det förstås alltid roligt när det man skriver kan uppmuntra till stordåd. Och en kombinerad lektion i statskunskap och historia av en person som på youtube försöker reda ut hur fyraprocentsspärren fungerar tillsammans med Moderaternas nuvarande partisekreterare är lite spännande.

Alla kan ju inte minnas högstadiets undervisning om det politiska systemet.

Det som gör mig lite förbryllad är Zytomierskas bild av det svenska klassamhället. Jag begriper att det är fel, kanske på grund av en ideologi som kallas ”kommunism/socialdemokrati”.

Däremot förstår jag inte vad det är som är fel. Är det att det inte finns något klassamhälle? Är det att klassamhället faktiskt finns, men inte syns? Eller handlar alltihop egentligen om att det ”är förbjudet att omge sig med tjänstefolk”, att det inte är normalt att ha chaufför, kock, nanny, agent och butler.

(Jag har lagt till ”och” framför butlern. Jag är lite konservativ på det sättet.)

Jag förstår som sagt inte riktigt, men intressant är det.

På en punkt kan jag dock trösta Zytomierska där hon lever i sin exil från det grå Sverige. Något håller på att förändras.

När Folkets Hus och Parker lät ett opinionsinstitut fråga svenska folket vem de helst skulle ta med sig på bio blev svaret – Fredrik Reinfeldt.

Så säj inte att svenskarna saknar känsla för glam och äventyr.

Ingvar Persson

Senaste inläggen