Bekämpa terrorn och terrorns orsaker

Idag är det ett år sedan 28-årige Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds på Bryggargatan i centrala Stockholm.

Efter terrorattacken oroade sig många för att Sverige skulle bli ett mer slutet samhälle. Så blev det inte.

Inte heller lyckades den extrema högern med försöken att kollektivt skuldbelägga alla muslimer för det som hänt. Det demokratiska samhället höll.

Attacken misslyckades men hade lika väl kunnat sluta i katastrof om Abdulwahab klarat att utlösa bomben i julhandeln på Drottninggatan.

Den 22 juli i år dödade 32-årige Anders Behring Breivik 77 personer i centrala Oslo och på AUF:s Utøya.

De verkar båda utfört dåden utan hjälp från andra.

Abdulwahab använder i sitt inspelade meddelande referenser till en terroristgrupp i Irak.Om han faktiskt ingick i den verkar dock tveksamt om man ska tro Säkerhetspolisen.

Behring Breivik anser sig ingå en hemlig Tempelriddarorden som av allt att döma bara existerar i hans fantasi.

Experterna i Norge har slagit fast att Behring Breivik lider av paranoid schizofreni. Var Abdulwahab lika galen?

Det får vi aldrig veta.

Båda växte upp under ganska normala omständigheter. Sen gick någonting snett. De radikaliserades i två väldigt olika miljöer.

Medan Abdulwahab flyttade till Luton, i Storbritannien, flyttade Behring Breivik ut på internet.De verkar båda aktivt ha sökt upp de miljöer där de senare kom att utveckla en våldsam form av extremism.

Utan den våldsbejakande islamistiska miljön hade Abdulwahab knappast utfört självmordsattacken. Och utan den antimuslimska miljön hade Behring Breivik aldrig tagit båten till Utøya.

Ansvaret för deras handlingar vilar på dem själva. Men inget av de två terrordåden har enbart individuella förklaringar. Inspirationen och ideologierna kom utifrån, från etablerade nätverk och grupper. De var både en del av en ideologisk gemenskap.

De må ha varit galna, men de var inte ensamma.

Dessa nätverk och grupper måste bekämpas. Deras konspirationsteorier och hatretorik behöver få mothugg. De slutna miljöer där de frodas måste öppnas upp.

Annars kan mardrömmen komma tillbaka.

Anders Lindberg

Senaste inläggen