Dagens lista: Misslyckade europeiska toppmöten vi minns

Ja, det verkar ju inte gå något vidare under det pågående toppmötet i Bryssel som ska försöka att rädda euron. Aftonbladets ledarsida listar därför andra misslyckade toppmöten som tagit plats i Europa.

Topp sex: misslyckade europeiska toppmöten vi minns

6. Paris 1960

Vad hände: mötet ställdes in precis när det påbörjades eftersom USA:s president Dwight D Eisenhower vägrade be om ursäkt efter att ett amerikanskt spionplan störtat över Sovjet.

Bortförklaring: ”Planet var bara ute för att undersöka vädret” 

5. Köpenhamn 2009

Vad hände: världsledarna misslyckades med att sluta ett avtal för att bromsa klimatförändringarna. USA och Kina krånglade i ett allmänt kaos där det inte hjälpte att värdlandets förhandlare sparkades precis innan mötet.

Bortförklaring: ”Om inte du lovar att dra ner på dina utsläpp, tänker inte jag göra det: nähä skit i det då!”

4. Wien 1961

Vad hände: mötet mellan den amerikanske presidenten John F Kennedy och Sovjets ledare Nikita Chrusjtjov gjorde bägge frustrerade. Kennedy kallade det för det värsta han varit med om, det hjälpte inte heller att den amerikanske presidenten var hög på steroider, hormoner, enzymer och amfetamin.

Ursäkt: ”Min läkare sa att jag skulle ta de där sprutorna”

3. Jaltakonferensen 1945

Vad hände: Josef Stalin slog i Franklin Delano Roosevelt samt den betydligt mer misstänksamme Winston Churchill att han tänkte hålla tassarna borta från exempelvis Polen. Yeah right…

Bortförklaring: ”Men han har ju så dåligt samvete över vad han gjort mot Polen, han menar nog vad han säger”

2. Berlinkonferensen 1884

Vad hände: de Europeiska stormakterna delade upp Afrika mellan sig och startade en process av invasion, kolonialisering, ockupation och annektering som kontinenten fortfarande inte återhämtat sig från.

Bortförklaring: ”Det är bättre om vi bråkar med varandra i Afrika än på hemmaplan”

1. Münchenkonferensen 1938

Vad hände: den brittiska premiärministern åkte hem och viftade med ett papper som skulle garantera ”Fred i vår tid” och resten är som det heter: historia.

Bortförklaring: ”Det är viktigt att vi lyckas ’blidka’ den där Hitler”

 

Katrine Kielos

Senaste inläggen