Den liberala tron sviktar

Privatiseringen av apoteken har kanske inte blivit den succé regeringen tänkte sig.

Inte nog med att staten tvingades betala mer för att de privata bolagen skulle sälja medicin. Kunderna fortsatte dessutom att handla hos det gamla Apoteket AB, en ovana som Göran Hägglund bekämpar genom att tvinga bolaget att sälja fungerande butiker.

Det är osäkert om det gjort oss friare, eller lyckligare.

Regeringen ger dock inte upp. Från finansdepartementet kommer nu ett litet pressmeddelande. Den här gången är det Svensk Bilprovning som ska slås sönder, till den fria konkurrensens fromma.

Sedan 1 juli förra året står det bilägarna fritt att besiktiga sin bil hos alla godkända stationer. Det är också fritt fram att starta en bilbesiktning för den hugade.

Modellen är hämtad från Finland, där den inneburit dramatiskt dyrare besiktningar. Sådant hindrar inte den svenska regeringen.

I vårt land har dock intresset för privata besiktningsstationer varit lågt. Svensk Bilprovning finns ju, och fungerar trots allt ganska bra.

Det retar uppenbarligen finansminister Borg kompis Peter Norman. På något annat sätt är det svårt att förklara varför staten nu tänker använda sin majoritetspost i Svensk Bilprovning för att sälja ut ”grupper av stationer”.

I klartext betyder det att Norman vill att många bilägare från Mälardalen och norrut, och i Sydvästsverige, inte längre ska ha tillgång till Svensk Bilprovning. Allt i den fria konkurrensens namn.

Det känns inte riktigt som den liberala regeringen vågar lita på konsumentens fria val och marknadskrafternas inneboende kraft.

Ingvar Persson

Senaste inläggen