Vågen vänder

Gårdagens Rapport innehöll några sekunder som är så omtumlande att det tog mig några timmar att smälta.

Jag talar inte om näringsministerns flackande blick när hon försökte uttrycka sin medkänsla med de drygt 3000 anställda på Saab som just fått konkursbeskedet. Jag hade trots allt varit på presskonferensen och visste vad som skulle komma.

Det nyhetsinslag som verkligen fick mig att häpna handlade om havandeskapspenning. Inte för att uppgifterna var nya, eller för att Rapport kunde presentera några särskilda fakta om kvinnors villkor på arbetsmarknaden. Att dagens system är nyckfullt, orättvist och krångligt är känt sedan länge.

Det fantastiska var i stället att se en statlig generaldirektör – från Försäkringskassan dessutom – tala om att göra ett trygghetssystem generösare, enklare och mer anpassat för att lösa problem i människors vardag.

För det var just vad Dan Eliasson sa. Att dagens regler för havandeskapsersättning borde ändras, för att underlätta livet för småbarnsfamiljer. Han kostade till och med på sig en inkännande skildring av vardagen med små barn, som ofta blir sjuka.

Sådant har inte kunnat sägas i diskussionen om trygghetssystemen – eller bidragen – på minst tio år. I stället har det alltid handlat om fusk, överutnyttjande eller nya kontroller.

De senaste fem åren har utvecklingen skenat.

Kan Rapportinslaget betyda att tidvattenvågen nu vänt? Att nerskärningarna till sist nått så långt in i den röstande medelklassen att politiska reformer, inte nya inskränkningar, framstår som lösningen på dagens frågor?

Jag kan bara hoppas.

Ingvar Persson

Senaste inläggen