En god jul med ledarsidan
I en månad har vi nu haft en adventskalender som berättat om allt regeringen har avskaffat. Julgransplundringen är redan genomförd, och dag för dag har vi berättat historien om hur den svenska modellen monterats ner:
- Sedan 2006 har den fattigaste tiondelen av det svenska folket blivit 8,6 procent fattigare.
- På bara ett år, under 2007, fick regeringens politik 398 000 svenskar att lämna a-kassorna. De flesta har aldrig kommit tillbaka.
- Vid årsskiftet 2009/2010 utförsäkrades 17 797 personer från sjukförsäkringen. Inte för att de blivit friska, utan därför att regeringen satt upp en gräns för försäkringen.
- Det senaste året har antalet inskrivna i Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas, fas 3 i dagligt tal, ökat med drygt 20 procent. I oktober var 27 891 personer inskrivna i Fas 3. Det är fler anställda än AB Volvo har i Sverige.
- Det senaste året – när det totala antalet arbetslösa minskat – har gruppen som varit arbetslösa i mer än två år ökat med 12 218 personer.
- Av de 17 797 personer som vid nyåret 2009/2010 kastades ur sjukförsäkringen hade i våras 65 procent åter sjukpenning eller sjukersättning.
- Av de som i dag är arbetslösa är det en minoritet som faktiskt får ersättning från sin a-kassa. Två förklaringar är att villkoren blivit så hårda att många inte kan uppfylla dem, och att allt fler utförsäkrats.
- Av de arbetslösa som tidigare haft ett heltidsarbete och som har rätt till arbetslöshetsersättning är det i dag bara var tionde som faktiskt får 80 procent av sin tidigare inkomst.
- Jan Björklund deklarerade att regeringen ”satsar på yrkesutbildningarna”. När Skolverket redovisade resultatet av årets antagning visade det sig att andelen elever som sökte yrkesprogram gått ner med ytterligare fyra procent.
- Målet om 200 vargar i den svenska naturen föreföll länge näst intill ouppnåeligt. Kanske önskar den förre miljöministern Andreas Carlgren att det förblivit så. Vargarna har i vart fall utvecklats till ett politiskt haveri. Carlgren är borta, men den misslyckade politiken ligger fast.
- Kunskap och resultat. Honnörsord i den folkpartistiska skolpolitiken. Ändå har andelen elever som inte lär sig grundläggande läsning ökat från 13 till 18 procent.
- En av Anders Borgs idéer är att låta arbetslösheten styra avgifterna till a-kassan. Därför betalar en lågavlönad restauranganställd 360 kronor i månaden. En läkare betalar 90 kronor.
- Apoteken avreglerades år 2009. Det skulle bland annat leda till lägre priser. Ännu har det inte inträffat. Däremot betalar staten tio kronor mer för varje såld förpackning. Den ökade kostnaden motsvarar 2 000 underskötersketjänster.
- I december 2008 – under den värsta krisen – lanserade Maud Olofsson och Anders Borg en storsatsning på svensk bilindustri. 28 miljarder anslogs. Ett och ett halvt år – 24 000 förlorade jobb senare – hade bara fyra miljarder använts.
- I genomsnitt har en svensk i den fattigaste tiondelen av befolkningen fått 600 kronor mindre att röra sig med sedan 2006.
- En person i den rikaste tiondelen av befolkningen har i genomsnitt fått 14900 mer i månadsinkomst sedan 2006.
- År 2008 presenterade en parlamentarisk utredning 10 förslag för att utsläppen av koldioxid. Regeringen sa nej till åtta av förslagen. Nu ökar de svenska utsläppen.
- För att bevilja arbetstillstånd för bärplockare har migrationsverket i år ställt det självklara kravet att arbetsgivaren ska garantera lönen. Resultatet blev att antalet tillstånd nästan halverades, från 4 400 till 2 400.
- En av tio utförsäkrade har tvingats söka socialbidrag sedan deras sjukersättning dragits in. ”En stor framgång”, sa socialförsäkringsminister Ulf Kristersson när siffrorna blev kända.
- År 2008 levde 64 procent av de barnfamiljer som saknade sysselsättning under fattigdomsgränsen.
Det är dags att byta tonläge. Det är ju julafton.
Utan regeringens insatser hade vi inte fått stämpelklockor på dagis, smajlisar för arbetsmiljön, försittning i skolan eller ett matland med dispens för giftig fisk.
Det är bara att säga god jul.
Ledarredaktionen
PS. Missa inte den fantastiska illustrationen av Robert Nyberg som vi publicerar i tidningen och på nätet i dag. DS.