En kristdemokratisk vårdvalsmodell
Äntligen förlorar folk jobbet på grund av Carema-skandalen. Men borgerlig ansvarsutkrävning är ju lite speciell.
I fredags rapporterade LO-tidningen att läkaren som anmälde vanvården på Caremas äldreboende Koppargården i Råcksta får sparken. Anledningen är samarbetssvårigheter, enligt stadsdelsförvaltningen:
– Stadsdelsledningen har nu beslutat att vi inte kan vara kvar på Koppargården, säger Anders Hellström, verksamhetschef och medicinsk ansvarig läkare på läkarorganisationen Trygg Hälsa. Motiveringen är att vi inte kan samarbeta med Carema.
I dag skriver DN om det hela och intervjuar då Stockholms äldrelandstingsråd Stig Nyman (KD). Han ser avskedandet som en konsekvens av vårdvalssystemet, ett system som den borgerliga alliansen ju hittat på själva.
Dessutom tror Nyman att läkargruppen i ”det lite längre perspektivet – och då talar vi kanske om veckor eller månader […] har vunnit på att visa civilkurage”. Civilkurage? Åh, det påminner mig om att äldreminister Larsson (KD) efter vanvårdsavslöjandena uppmanade läkare att ha just civilkurage.
Kristdemokraternas modell för att komma åt vanvården i riskkapitaldrivna vårdbolag är alltså: visa civilkurage på politikernas uppmaning, få sparken av politikerna.
Så kan det gå! God jul, både läkare, vanvårdade patienter och anhöriga. Och god jul, Kristdemokraterna.
Daniel Swedin