Hägglund struntar i fattiga och sjuka

Ett par dagar innan jul klubbade riksdagen att det så kallade högkostnadsskyddet ska höjas. Högkostnadsskyddet är ett sorts maxbelopp för patientavgifter och läkemedel. När beloppet uppnåtts får du kostnadsfri vård och rabatterad medicin under resten av året.

Från och med den här veckan har beloppet alltså höjts. 1 100 kronor för vård och 2 200 kronor för läkemedel.

För någon med fast och stabil inkomst kanske det inte är hela världen. Men det finns redan i dag människor som inte har råd att hämta ut sin medicin eller gå till doktorn.

Det struntar alliansregeringen och socialminister Göran Hägglund i. Socialdepartementet har inte gjort någon fördelningspolitisk analys av effekterna av höjningen. Vilka konsekvenser höjningen får för landstingen och kommunernas ekonomi har man inte heller tittat på. 

De bara kör.

När socialminister Hägglund fått frågor om högkostnadsskydden har han lätt arrogant svarat att höjningen är befogad eftersom jobbskatteavdraget gett folk mer pengar i plånboken.

Ursäkta, men har Hägglund glömt att varken arbetslösa, sjukskrivna eller pensionärer fått några skattesänkningar?

Fokus för borgerligheten är, som vanligt, friska och arbetande människor.  Människor som redan i dag har svårt att få ekonomin att gå ihop ska få det ännu lite sämre.

Det är ju också någon sorts nyårshälsning från Göran Hägglund och Kristdemokraterna, partiet som brukar kalla sig Alliansens sociala röst.

Daniel Swedin 

Senaste inläggen