Krypskyttar vi minns

Krypskytten har gjort comeback, visst känner ni också det? Följer man den politisk nyhetsbevakning så dyker ordet upp var och varannan dag. En prick- eller krypskytt är en särskilt uttagen, utbildad och utrustad skytt, som framförallt observerar och skjuter mål på mycket långt avstånd, utan att själv upptäckas.

I Sverige finns en lång tradition av skarpskytte, det vill säga förmågan att kunna avge välriktad eld. Militärt infördes redan i slutet av 1700-talet speciella skarpskytteenheter på regementsnivå.

Under första världskriget utvecklade stormakterna såväl taktiken som tekniken kraftigt och man började tala om prickskyttar. I Sverige utbildas prickskyttar vid Jägarbataljonens prickskytteskola vid Norrbottens regemente I 19, Kustjägarkompaniet vid Amfibiekåren, AMF 1, samt vid Livregementets husarer K3 .

Några kända krypskyttar:

Robert Furlong
Kanadensisk korpral som deltog i Operation Anaconda i Afghansistan år 2002.  Furlong är känd för att han innehar rekordet för att ha träffat ett mål på längst bekräftade avstånd någonsin.
 
Matthäus Hetzenauer
Österrikisk soldat verksam vid den tyska östfronten under andra världskriget. Wehrmachts mest framgångsrike prickskytt – sköt minst 345 fiendesoldater.

Simo Häyhä
Finländsk soldat som under finska vinterkriget påstås ha dödat 500 fiender på 100 dagar genom prickskytte. Känd av de sovjetiska styrkorna som ”Vita döden”.

Ylva Johansson
Svensk socialdemokratisk politiker och före detta skolminister som blev av med sin plats i partiets verkställande utskott i samband med att Håkan Juholt blev partiordförande. Har nyligen skrivit en kritisk bloggtext om Juholt.   

Vasilij Zajtsev
Sovjetisk soldat som vid slaget om Stalingrad dödade 250 tyska doldater. Medaljerades som Sovjetunionens hjälte och hans insatser i slaget skildrades i Hollywood-filmen Enemy at the gates.

Sven-Erik Österberg
Svensk socialdemokratisk politiker och före detta kommun- och finansmarknadsminister som blev av med sitt jobb som gruppledare för partiet i samband med att Håkan Juholt blev partiordförande. Undvek i ett tv-sänt nyhetsmagasin att svara ”ja” på fråga om han har förtroende för Juholt.

Thomas Östros
Svensk socialdemokratisk politiker och före detta utbildningsminister som blev av med sin plats i partiets verkställande utskott i samband med att Håkan Juholt blev partiordförande. Undvek i ett tv-sänt nyhetsmagasin att svara ”ja” på fråga om han har förtroende för Juholt.

Daniel Swedin 

Senaste inläggen