Jonas Sjöstedt gör en Carl Bildt



Häpp! Statsminister Olof Palme i riksdagens utrikespolitiska debatt, 16 april 1983. Moderatledaren Adelsohn var i Finland i stället för att försvara sin riksdagsman.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt bedriver på egen hand hemliga förhandlingar för att få hem de terrordömda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson från Etiopien, avslöjade Dagens Nyheter i går.

Sjöstedt nekade och skickade ut ett pressmeddelande där han lät berätta att han ”inte förhandlat med eller haft några direkta kontakter med Etiopiens regering i fallet”.

– Däremot har jag blivit kontaktad av en person som står mycket nära en regering för ett annat afrikanskt land som är vänligt inställt till Sverige. De har erbjudit sig att vädja för de två svenskarnas frigivande i direkta kontakter med Etiopiens regering. Det har jag varit positiv till. Jag har även informerat de anhöriga om detta, säger Jonas Sjöstedt i sitt pressmeddelande.

Borgerligheten låter sig inte blidkas. Peter Wolodarski på DN tycker att Sjöstedt äventyrar frigivningen. Pernilla Ohlin på Dalarnas Tidningar menar att Sjöstedt fått en attack av hybris. Henrik Bredberg på Sydsvenskan tycker att Sjöstedt går bort sig. Och Marcus Svensson på Smålandsposten ställer frågan: ”Vem tror Sjöstedt att han är?”. Carl Bildt har inte sagt något alls. Men visst är det ironiskt att utrikesministern plötsligt har att hantera en riksdagsman som beter sig lite som Carl Bildt?

Efter en rad misstänkta sovjetiska ubåtskränkningar av svenskt territorium reste i april 1983 den då ganska okände moderate riksdagsmannen Carl Bildt till USA och passade där på att diskutera svensk säkerhetspolitisk, bland annat med företrädare för CIA.

Statsminister Olof Palme tyckte att Bildts handlande var olämpligt eftersom Sovjetunionen ännu inte svarat på den protestnot regeringen skickat till Moskva och att Bildts resa kunde användas av Sovjet för att ifrågasätta vems ärenden Sverige gick.

Unge Bildt svarade att han reste hur han ville och träffade vem han ville, utan att fråga statsministern om lov. Den 26 maj gjorde regeringen ett uttalande där man fördömde Bildts resa till USA. I dag är han utrikesminister.

Daniel Swedin

Senaste inläggen